Indeks Članka

{mosimage}Sv. Alojzije
ŽUPNI LIST POPOVAČE
Br.5
POPOVAČA,  RUJAN  2005.

 

60 GODINA ŽUPE POPOVAČA

 

 Dragi vjernici župe Popovača!

    Dana 18. rujna 2005. godine zajednički čemo obilježiti vrlo važan događaj za našu Popovaču. Naime, 14. rujna 1945. godine, točno prije 60 godina, Dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu br. 6557/45. - nadbiskup zagrebački dr. Alojzije Stepinac imenovao je Popovaču, dotadašnju filijalu župe Voloder - samostalnom župom, a novoizgrađenu crkvu sv. Alojzija Gonzage - župnom crkvom.
    Svečani proglas te odluke izvršio je 7. listopada 1945. godine delegat Dr.Franjo Rant  ludinski župnik uz veliko mnoštvo vjernika i na radost Popovčanima. Prvim privremenim upraviteljem bio je imenovan vlč. Dragutin Delija, kapelan iz Volodera. Na temelju crkvene spomenice i svjedočanstva još uvijek živih župljana i sudionika toga vremena, želim istaknuti neke momente koji nam govore o tim teškim vremenima. Iz krvi mučenika rađali su se prvi krščani. Mučenička krv ugrađena je i u temelje ove mjesne Crkve. Prvi upravitelj, mladi svečenik vlč. Delija i vlč. Jakov Ladič, koji je imenovan župnikom ove župe, ali zbog straha nije preuzeo dužnost, bili su žrtve zajedno s mnogim svečenicima i vjernicima u poslijeratnoj histeriji i neprijateljskoj kampanji prema Crkvi. I največi pokrovitelj naše župe, nadbiskup zagrebački, sada blaženi Alojzije Stepinac bio je žrtva tog mračnog vremena komunističke vladavine.
    Ni vlč. Nikola Iverovič, popovački župnik, nije imao mirne dane u Popovači. Bio je na mrtvo premlačen tek na početku svoga djelovanja. Prijetili su mu i pisali parole po zidovima popovačkih kuča: Dolje kapitalistički pomagači! Dolje klerofašist; Dolje Papa; Dolje Rim i još mnoge druge pogrdne riječi. No, izdržalo se jer neprijatelji Crkve nisu znali ni vjerovali da je ljubav prema Bogu i Crkvi kod njezinih službenika i vjernika veča od straha i bilo kakvih prijetnji. Župa Popovača je preživjela i razvijala se dalje.
    Iako svečenici nisu imali župnu kuču više od dvadeset godina več su bili podstanari, ipak svojom upornošču i zalaganjem drugi popovački svečenik Juraj Kuhtič uspio je s vjernicima podiči novu kuču i tako se 1961. godine riješio briga i uvjeta koji muče podstanare. Vlč. Juraj ugradio je 34 godine svoga marljivog rada u ovu župu.
    Naslijedio ga je vlč. Stjepan Hlevnjak koji je marljivošču i samozatajnošču učinio mnogo na materijalnom i duhovnom planu župe. Obnovio je popovačku crkvu od krovišta do temelja. Niknula su i prva duhovna zvanja. Vlč. Stjepan imao je velike planove za ovu župu, ali Gospodin i crkveni poglavari imali su drugačije, svoje planove. Vjerujem da se raduje s nama iz vječnosti.
    Vrlo kratko, samo godinu dana, župnikom je bio vlč. Ivan Vragovič ml. koji je osnovao molitvenu zajednicu živu krunicu.
    Popovača kao župa raste od svog osnutka, danas broji preko 4000 vjernika. Osim domačih Moslavaca, ovdje su se doselili iz Rame, Šimiča i drugih dijelova BiH i tako povečali zajednicu vjernika. Popovačka bolnica je drugi dom za oko 800 bolesnika s mnogim duševnim problemima iz cijele Hrvatske. Brinemo i o njihovim duhovnim i vjerničkim potrebama držeči se izreke dobro kao živa voda probija put, teče naprijed, a zlo kao otpad nestaje u zaboravu.
    Dragi vjernici, vjerujem da čemo svi koji volimo svoju Crkvu - svoju župu, i u buduče zajedno učiniti sve - ugraditi svoju ljubav, brigu i trud, da če to biti zalog nade za ljepšu i bogatiju budučnost Popovače kao mjesta i župe i da čemo slaviti još mnoge obljetnice.


 Vaš župnik Nikola Sanjkovič