Okučanska  Muka i smrt Kristova u Popovači


    Isusova muka i smrt sve je češči prizor tijekom korizme u mnogim hrvatskim mjestima od Dubrovnika do Zagreba od Rijeke do Osijeka u izvedbi kudova, amaterskih kazališnih društava, crkvenih skupina ili svih zajedno, u zatvorenim ili otvorenim prostorima, privlačeči tako mnoštvo gledatelja, a često i sudionika na otvorenom koji se uključuju pjesmom ili molitvom u skupinu, sudjelujuči spontano u biblijskim istinama.

    Takva izvedba oduševila je i privukla Popovčane dobre volje u Dom kulture u nedjelju 12. ožujka 2006. godine gdje su KUD Tkanica i Župni ured Sv. Vid iz Okučana izveli scenski prikaz Muka i smrt Isusa Krista. Brojna skupina od oko četrdeset glumaca vjerno je prikazala Isusov put od posljednje večere i ustanovljenja euharistije u svečanoj dvorani preko Isusova prepoznavanja izdajnika, bdijenja na Maslinskoj gori, Judine izdaje, osuđivanja i okrutnosti naroda koji mu je netom klicao i slavio ga, do križnog puta i smrti na Golgoti.
    Ovaj scenski prikaz obilovao je i raskošnom scenografijom, vjernim i živopisnim kostimima koje su izradili članovi Društva Duga iz Okučana. Doživljaj je bio pojačan glazbenim i svjetlosnim efektima za koje su zaslužni Mato Višić i Ivica Ćorković te stručni suradnici fra Anto Ivanović i fra Ivan Franič uz scenografa i redatelja Milorada Oršuliča-Micana i neizostavne glumce-amatere iz čijih su grla zvonila jezična obilježja mnogih krajeva iz kojih se skupio naš narod u Okučane.
    Uz Popovaču, tijekom korizme nastupit će u Smrtiću, Novskoj, Požegi, Letovaniću, a na Cvjetnicu u svojim Okučanima i to na otvorenome, kako je izjavio redatelj gosp. Milorad Oršulić, zahvalivši na gostoprimstvu u Popovači. Na kraju se i njima zahvalio popovački župnik vlč. Nikola Sanjković na izuzetnoj predstavi, samoodricanju, entuzijazmu i želji za širenjem evanđeoskih istina putem scenskoga djela.
    Ulaznice se nisu naplaćivale, a dobrovoljni prilozi namijenjeni su potrebnima svake pomoči. Dakle i sadržaj i tema i namjena u duhu su korizme. Zaista hvale vrijedan pothvat.

Marija Bilić

 

01_cin.jpg
Posljednja večera (I čin)

 

03_cin.jpg

Osma postaja (III čin)

 

5_cin.jpg 

Dvanaesta postaja (V čin)