{mosimage}Sv. Alojzije
ŽUPNI LIST POPOVAČE
Br.4  POPOVAČA
USKRS 2005.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS

    Dragi vjernici, globalizacija, europske integracije, ratovi, teroristički napadi, poskupljenje goriva, nove haške optužnice, Uskrs 2005… Vratimo se malo…. Uskrs 2005? Pa čekajte, je li riječ samo o jednom događaju u nizu ili se ipak radi o nečem drugom?! To ne znamo. Ali, kada čemo znati?….  Sve če biti jasno u  "jutro poslije".

    Katolici diljem svijeta za vrijeme korizme, kroz obrede Velikog četvrtka, Velikog petka te na kraju vazmenim bdjenjem na Veliku subotu čekaju največi blagdan - Kristovo uskrsnuče. Nas ovoga puta zanima što se događa u jutro i jutra poslije toga blagdana. Pitanja na koja treba odgovoriti jesu: Je li Uskrs samo jedna od nedjelja kroz godinu ili je "odskočna daska" za akciju u jutro poslije. Je li vjersko značenje Uskrsa jače od sociološkog, psihološkog i ekonomskog značenja bilo kojega drugog velikog događaja?
{mosimage}    Vrijeme je za želje: Sretan vam i blagoslovljen Uskrs! No usuđujemo se iči i korak dalje: Sretno vam i blagoslovljeno bilo djelovanje u jutro poslije! Koliko god stručnjaci "čeprkali" po ljudskoj psihi i koliko god znanstvenih studija napisali o čovjeku, milijun je stvari koje su nam još uvijek tajna. Jedno od pitanja zbog čega to "ljudsko srce nikad zadovoljno nije"? Svakodnevno si postavljamo neke zadatke koje "moramo" riješiti jer, mislimo si, tu leži ključ naše sreče. Jesu li vam poznate sljedeče misli: "Joj, sve bi dala samo da položim taj ispit. Kad nađem posao, ništa više u životu neču tražiti. Dan kada sjednem u onaj auto, vrijeme če stati. Što je cilj kojem težimo veči, i motivacija i ulaganje energije budu intenzivniji. I tako iz dana u dan ulažemo snagu da dosegnemo "nebo" i kada ga dosegnemo naše ushičenje traje, ni više ni manje nego - jedan dan. "Tako bude večer, pa jutro - dan drugi". E, u taj dan drugi često pjevamo s Dubrovačkim trubadurima: prođe onaj dan, dan kao san! Ima u ljudskoj naravi neka "buba" koja nam ne da mira i stalno nas tjera da težimo k nečem višem, boljem. To je upozorenje da se ne zadovoljavamo životnim "mrvicama" i primječujemo što su vrednote kojima težimo veče, oduševljenje i radost kada ih ostvarimo traju dulje. Uskrs je radost od koje živimo več dvije tisuče godina, to je "jutro" od kojega mnogi žive i nikada se nisu razočarali. Eto, ništa nije nemoguče!

{mospagebreak}
PRVA PRIČEST U ŽUPI

{mosimage}    Prva je pričest značajan događaj u župi. I to s više razloga. Ponajprije, mladi njezini članovi počinju u punini sudjelovati u euharistijskom slavlju. Odsada če zajedno s odraslima pristupati stolu Gospodnjem. Nadalje, to je događaj koji svojom svečanošču i posebnim duhovnim raspoloženjem samih roditelja i župne zajednice pruža mogučnost da se produbi shvačanje same euharistije.
    Za samu djecu prva je pričest znak njihova rasta u vjeri koju su primili na krštenju. Priprava na prvu pričest redovito se odvija posebnom vjerskom poukom. Ipak ta priprava na vjeronauku neče uspjeti niti imati učinka ako ne bude popračena i pripravom u roditeljskoj kuči. Vjeronauk i posebne pobožnosti koje če župna zajednica prirediti za prvopričesnike tijekom njihove priprave pomoči če da zajednički bolje shvate i dožive otajstvo Krista. Vjera, ojačana u samoj obitelji primjerom i poukom roditelja, bit če najbolje svjedočanstvo djeci da prva pričest nije za njih tek neki lijepi obred, več ozbiljan korak u život svakoga krščanina. Stoga neka roditelji ne smatraju suvišnim i nekom "gnjavažom" ako oni budu pozivani na posebne roditeljske sastanke na kojima če i oni sami produbljivati svoju vjeru, za koju daju svjedočanstvo svojoj djeci. Posebno moraju paziti da ne pridaju preveliku važnost samoj izvanjskoj svečanosti.
    Valja istači djeci i roditeljima da prva pričest nije završetak njihova uvođenja u krščanstvo. Vjera - kao i život - raste cijeloga života, pa stoga prvu pričest valja shvatiti kao značajan događaj, ali nikako kao nešto konačno. Dijete i dalje treba iči na vjeronauk, na zajedničku misu, primati pouku od roditelja i svjedočanstvo vjere svojih najbližih i župne zajednice sve dublje proživljavati svoje krščanstvo.


SV. POTVRDA U ŽUPI

{mosimage}    Sakramentom potvrde krščani se još savršenije suobličuju Kristu, primaju milost Duha Svetoga da u svijetu svjedoče za Krista i obilježeni su neizrecivim biljegom Kristovih svjedoka. Več krštenjem  oni primaju Duha Kristova te u  ozračju obitelji i krščanske zajednice nastoje provoditi život sličan Kristovu životu, prožeti njegovim Duhom kojega im sada zrači cijela zajednica Crkve. Potvrdom krštenici na poseban način primaju Duha Kristova, koga je Krist poslao nad apostole na dan Pedesetnice. Odsada i oni ispunjeni tim Duhom Kristovim  svjedoče svijetu o nadi  koju su primili i rade na ostvarenju Kristova kraljevstva ovdje na zemlji. Taj sakramenat upotpunjuje zbilju krštenja: čovjek nije pozvan da sam živi s Kristom, več život  koji je primio od Krista treba širiti oko sebe. Potrebno je da se na taj sakramenat  priprave redovitim pohađanjem vjeronauka i sudjelovanjem u životu župske zajednice. Ne prima se taj sakramenat  iz nekog običaja več iz želje da kao odrasli krščani šire Kristovu blagovijest svijetom u kojem žive. Zbog tog im je potrebna pouka, a i podrška cijele zajednice.


{mospagebreak}
STATISTIKA:

2004. godine
KRŠTENIH  43VJENČANIH17UMRLIH   45
2003. godineKRŠTENIH  32
VJENČANIH16UMRLIH   44
2002. godine
KRŠTENIH  41VJENČANIH21
UMRLIH   48
2001. godine
KRŠTENIH  32VJENČANIH14UMRLIH   36
2000. godineKRŠTENIH  33VJENČANIH16UMRLIH   38
ZADNJIH 5 GODINA
181
 84   211

 

Vjeroučenika550 iz župe Popovača
Duhovnih zvanja1 sjemeništarac, 2   bogoslova
Pričesti ( ukupno za cijelu godinu)21.000
Krštenih 200443 zakonitih 32; civilno zakonitih 3; nezakonitih 7
Umrlih    2004
45 (40 iz župe; 5 iz drugih župa; 27 bez sakramenata)
Vjerski tisak
25 Glas Koncila, 50 Mali Koncil, 5 Glasnik Srca Isusova, 10 Glasnik sv. Josipa, 10 Glasnik Bl. Alojzije Stepinac, 5 Radosna vijest


KOLIKO SAM JA KATOLIK? KOLIKO POSTO SAM KATOLIK?

    Mnogi se nazivaju, upravo  se hvale svojim katoličanstvom! Izjavljuju, kako su čvrsti katolici, veči od ovoga i onoga!
    No, nije dosta sama riječ, potrebno je životom pokazati i dokazati svoju vjeru! Evo nekoliko pitanja, da na njih svaki odgovori, koji želi vidjeti kolika je njegova vjera, koliko je njegovo katoličanstvo?

{mosimage}Da li molim svaki dan redovno i dobro?
Da li je moj govor posve čist od psovke i proklinjanja?
Jesam li svake nedjelje i blagdana neizostavno prisutan kod cijele sv. Mise?
Svetkujem li nedjelju i blagdane tako da ne radim fizičke poslove?  
Poštujem li istinski svoje roditelje, brinem li se  za njih ako su stari i nemočni?
Jesam li s bračom u dobrim odnosima?
Živim li s bližnjim u duhu Isusove zapovijedi u ljubavi prema bljižnjemu?
Nema li u meni zle volje ili mržnje, zavađenosti?       
Jesam li slobodan od ovisnosti na alkohol, drogu, cigarete?
Je li moj život s obzirom na brak po katoličkim načelima, živim li u braku sklopljenom u Crkvi ili ne?
Prihvačam li u braku djecu i da li ih dobro odgajam?
Poštujem li tuđe? Jesam li čist od sebične skrbi, od gramzivosti, od uzimanja tuđega? Podmitljivosti?
Je li moj govor uvijek istinit?
itd. itd.

Da, cjelovitost katoličkog života se traži da budemo pravi katolici. Koliko to jesmo…. Autokritičnost je važna!
Ispitaj se ! Zaključi, pa reci! Zaključi pa si priznaj! I onda kreni naprijed, da ti bude bolje i savršenije!


{mospagebreak}
TEČAJ PRIPRAVE ZA ŽENIDBU

    Tečaj priprave za ženidbu održat če se  u Popovači u Domu kulture  27.i 28 svibnja i  3. i 4. lipnja 2005. Tečaj če voditi stručna ekipa iz Zagreba. Velika je i nadasve važna odluka za vjenčanje, pa je stoga i te kako korisno i potrebno doči na ovu pripravu na kojoj če govoriti svečenik, liječnik i bračni par. Svaki če sudionik dobiti potvrdu, koja če mu vrijediti  kod vlastitog župnika kao dokaz da je obavio  pripravu.
Tečaj je predviđen za sve kandidate iz kutinskog dekanata, ali slobodno je svakome doči iz bilo koje župe. Preporučljivo je mladim bračnim parovima koji nisu imali priliku prije vjenčanja sudjelovati na takovom tečaju, da dođu na ovaj tečaj. I njima če koristiti za sretan život u braku.
Obavijestite one, koji za taj tečaj ne znaju, a spremaju se za vjenčanje u doglednom vremenu.

KRŠTENI 2005.UMRLI 2005.
1. Cetina Alen  - ul. Jaglaca 131. Bilič - Prcič Tobija  - Vinogradska 7
2. Đudarič Lea  - ul. Ivana Pergošiča 10 2. Bukal Agneza   - Zagrebačka 2, Donja Vlahinička
3. Jagnjič Luka - Vinogr. Mikulanica 8 3. Crnjakovič Petar  - Raičevac 34
4. Jelap Patrik  -  Vinogr. Mikulanica 32 4. Čuk Ana  - Sisačka 132
5. Moštak Laura - Alojzija Stepinca 8 5. Kiš Rudolf - Raičevac  71
6. Noha Lukas    - Zagrebačka 1266. Varga Anka - Sisačka 11
7. Pavličevič Antonija - Jelengradska 37a 7. Varga Milka - Tome Horvata 67
8. Šarčevič Matea  - Bana Jelačiča 59 8. Žigman Rudolf - Kolodvorska 62
9. Vinceka Lorena  - Zagrebačka 99


Pokoj vječni daruj im Gospodine!


"Od srca ….  K  Srcu….. "

{mosimage}    svoju pripomoč, prema mogučnostima, možete i nadalje za okončanje izgradnje Pastoralnog centra predati, ili u crkvi, ili uputiti preko priloženih računa. Za župni dvor i vjeronaučno-laički objekt još predstoji puno poslova kao i novčanih sredstava koje treba prikupiti i imati da bi se ostvario konačni  u namjeravanoj gradnji. I Vi se sa svojim i najmanjim darom možete uključiti u ovo Djelo ljubavi. Velika i najljepša Vam HVALA na dosadašnjem nesebičnom daru ako ste bili u mogučnosti pripomoči nam a uz našu zahvalu euharistijsku molitvu za dobročinitelje. /Svaku drugu nedjelju u mjesecu služit če se sveta misa zahvalnica za dobročinitelje koji pripomažu izgradnju našeg Pastoralnog centra u Popovači /.

"Dozvoli Isusu da te uvede u uskrsni način života."

Izdaje: RKT. ŽUPA SV. ALOJZIJA GONZAGE - POPOVAČA
Odgovara:  Nikola Sanjkovič, župnik